Monday, 2 April 2018

FOOD BLOG | KFRY Urban Korea, IOI Putrajaya

Assalammualaikum and hye guess!
sedia maklum blog ika ni ada masa ika akan isi xde citer kita ke youtube hehe.
Hari ni ika nak story sikit tentang one of kfood yang viral + hot. kenapa? adakah dari menunya? or quee (beratur)?
.
.
.
.


:
:

2 HOUR LATER
we got a place to sit and waiting for hour table
:
:



kami tiba di ioi pukul 11.30 pagi, mungkin cuti sekolah so pagi-pagi peminat makan korea dah beratur kehulu termasuklah ika hehehe!! my friends ask me to book one day before we go to KFRY but i forgot it hehehe and finaly kami termasuk golongan beratur panjang huhuhu.. Sebab terlalu lapar tak sempat nak amik pic menu dan gambar sendiri, cuma ada beberapa je yang dapat amik. Bawah ni gambar from google + KFRY WEBSITE. Second to offical from me and my friends.



MENU (PICTURE FROM KFRY WEBSITE)







Ok,kat atas ni merupakan beberapa menu di KFRY Urban Korea, its mean have another menu right? so bermaksud korang kene terjah website dia yang boleh bikin korang lapar ^o^ .

FOR MORE INFO PLEASE VISIT THEIR WEBSITE:
https://kfry.my


KFRY SPICY CHEESE FRIED CHICKEN
(official picture from me)

MENARIK : Ada cheese yang superb sedap tapi i not a fan of cheese but  my friends who really love cheese give TUMB UP for this.
Ayam dia pedas bila kita terus makan tapi dalam masa yang sama ada manis sikit so still leh cover cz it come with cheese. (but i more love spicy chicken KYONCHON )
Hiasa dia menarik dan simple.
Staff akan bantu korang untuk salut cheese dan masak cheese, so jagan risaulah kalau berpakaian bergaya : p
SO SO! : Bolehlah tiada tak menarik hehehe sedap .


SEAFOOD K SPICY NOODLE
(official picture from me)

MENARIK : Superb sedap seafood spicy ramen ni, sepanjang ika makan kat kedai korea lain, yang ni berjaya menambat hati. Seafood dia memang sesuai dengan saiz dia, ada kepah, sotong, udang dan lain-lain. Spicy? xsangatlah and nak tahu apa yang buat dia sedap? ofcause sup ramen ni yang diletak kimichi penuh rasa, xtawar ok. the taste medium and i love kimichi soup. I will order this when i comeback <3.

SO SO! : Terlalu banyak bawang hehehe...


STRAWBERRY CHEESE CAKE BINGSOO
(official picture from me)

MENARIK : This is our dessert, superb in love with full strawberry and creamy strawberry ice cream and small slice cheese cake
SO SO! : i dont like cheese cake slide inside erggg!! huhu sorry

THIS IS WHAT WE ORDER


AddressG26 CITY MALL, LEBUH IRC, IOI CITY 62502 PUTRAJAYA, Ioi Resort, Putrajaya, SelangorHours: 
Opens
Monday      11:30AM–10:30PM
Tuesday        11:30AM–10:30PM
Wednesday11:30AM–10:30PM
Thursday11:30AM–10:30PM
Friday11:30AM–10:30PM
Saturday11:30AM–10:30PM
Sunday11:30AM–10:30PM


Phone: 03-89578126

KESIMPULAN :
Kedai yang menarik untuk dikunjungi termasuk yang berkeluarga,

Tempat selesa dalam dan luar.

Makanan sedap.

Layanan staff OK!

Beratur panjang giler (mungkin ngah viral kan) tapi once dah duduk tempat menunggu, SEKEJAP JE.

Kalau rasa malas nak beratur, korang boleh book sehari sebelum pergi (no fon di ATAS OK!)


Terima kasih sudi baca panjang giler story kan, kalau pasal makan rasa tak boleh stop nak menaip. Nak tahu secara Visual, boleh tengak kat YOUTUBE CHANNEL IKA, boleh klik kat picture YOUTUBE SEBELAH KANAN

Wednesday, 28 February 2018


assalammualaikum,
hye guess...lama tak type kan! hari ni rasa macam nak berkongsi sesuatu, guess what! tomoroowwww is 1 mac 2018...date i born.. alhamdulillah.

Rasanya baru semalam duduk bawah ketiak mak ayah dan masih bertaktih huhuhu. Inilah rumlah hidup ciptaan Allah, ia sungguh indah, kejadian dimana manusia terjadi sehinggalah ia boleh menjadi khalifah berguna dimuka bumi ini. Tetapi tidak semua akan terus menjadi yang sempurna sesungguhya Allah telah menyusun yang terbaik buat hambanya.

Alhamdulillah aku masih diberi nafas diusia ini, pelbagai cabaran, kekeliruan, gembira sedih dalam mencari identiti, sahsiah akhlak dan perjalanan kehidupan. jangan terkejut, makcik bawang pon salah satu cabaran hahahaha.

tekanan?
banyak sangat, siapa yang tak alaminya. cuma bezanya kecil atau besar dan bagai mana seseorang itu harunginya. Ini next entry i will story more and how i overcome with it.

sedih?
banyak!! tapi disebabkan kejadian sedih yang penah aku harungilah sikap ika menjadi lebih matang tapi dalam masa yang sama ika jadi lebih sensetif? kenapa? takut dilukai.

gembira?
banyak, terlalu banyak sehingga aku bersyukur kerana diberi peluang mersainya dan menjadikan aku kuat.


in sha allah, lepas ni blog ini bukan sahaja pasal makanan, travel tahupun kecantikan, tapi ika akan kongsi sesuatu yang mungkin boleh memotivate sesama kita. blog merupakan terapi yang baik tetapi jangan salah guna ye sahabat sahabat.


assalammualaikum

Sunday, 4 February 2018

FOOD BLOG | Wangsa Grill by CHEF ZUBIR

Assalammualaikum semua,
kali ni blog makan menyusul lagi huhu, klau orang tanya ika tentang konsep blog ni ... emm i think its like rojak hahaha... apa yang menarik ika akan kongsi kat sini walaupun bukanlah dilahirkan sebagai writer terkemuka kan hehehehe.

ok kembali pada blog, kali ni ika nak tujuk kat korang sebuah restoran anak tempatan and rasanya korang kenal dengan owner ni

:
:
:


yup its CHEF ZUBIR, yang penah menjadi judge sebuah rancangan masakan MASTERCHEF version Malaysia.
Terletak di Wangsa Melawati and senang sangat nak nampak kedai beliau betol2 dekat ngan trafik light . Kalau guna google map memang sangat senang, memandangkan dia berdekatan dengan kawasan tempat kerja ayah jadi ia tidak menyusahkan kami untuk mencari .

KEDAI WANGSA GRILL by CHEF ZUBIR

HIASAN DALAMAN
Menarik + alegant maaflah aku tak pandai bahasa stylish ni hehe


Kami order 3 jenis makanan 1 bbq lamb, 1 bbq beef and seafood. Pertama kami ika nak mintak maaf sangat sebab akibat kebuluran melampau dan tempoh menunggu yang emmm xsempat nak amik gambar menu tapi korang boleh google, ada blogger yang sempat amik : ).

Suasana : macam ika tulis diatas menarik + alegant, ada lagu ♫♬♪ yang slow lah tidak kuat so makan tak tersedak ◕ ‿-

Tempoh menunggu : Jujurnya boleh tahan lama, tapi tidak ah sampai 2 jam gitu, tak pelillah sebab 
                                  kedai macam ni cara masakan berbeza, mereka lebih teliti dan masakan ikut 
                                  kehendak pelanggan, oh yup korang boleh pilih tahap masak terutama 
                                  berasaskan daging.

Layanan\(^○^)人(^○^)/ ika bagi tumb up, dorang sentiasa memastikan pelanggan
                  ok and jangan malu-malu kalau korang tak faham atau nak recommendation tentang
                  menu yang disediakan, macam family ika firstime makan hehehe.
Harga : berpatutan




MENU FOR MOMMY
Menu ni daging dia berat jugak ah kenyang dengan salad dia yang sedap

FOR ME
berasaskan seafood macam ketam, kepah, udang, tuna (kalau tak salahlah) dll (ada sayuran juga)
disediakan dengan roti panas + roti gebu lembut sedap yang teramat.
cream yang dijadikan kuah xbegitu pekat so tidak loya lah bila dimakan dengan seafood

MENU FOR DAD
ayah memang peminat kambing so ayah pilih menu kambing grill + ada kepingan ayam grill di bawah sayur to (◕‿◕✿)

Alhamdulillah , sedap dan kenyang akan kembali kesini lagi hehee......
:
:
:

INFO WANGSA GRILL BY CHEF ZUBIR
8-10, Jalan Dataran Wangsa, Wangsa Melawati, 53300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur GOOGLE MAP


Wednesday, 15 November 2017

FOOD BLOG | Monte Bianco IOI PUTRAJAYA


























INFO MATION ABOUT THE PLACE

L1 35&36 IOI City Mall, Putrajaya (10 am-10pm)

Tuesday, 24 October 2017

dream should be come true when it ready....




i wish one day Allah will make my dream come thru
peace , love and freedom


Thursday, 27 April 2017

FOOD BLOG | Ayam rangup, pedas dan manis KYOCHON

Assalammuaaikum and hai guess!!
kali ni ika terjah ke lagi satu kedai makanan hehe.
KYOCHON ! apa tu?
ye ia adalah kedai makan ayam goreng korea .
so kami try kat brunch pavillion, lepas tengok fast and ferious8. tempat memang full, disebabkan dua tiga kali dah patah hati sebab tempat selalu full, kita owng cadang nak book je hehe, tidak dikenakan bayaran. hanya pergi ke website isi di borang pertanyaan. nanti staff brunch yng anda ingin makan akan hubungi anda :).
So kami bercadang nak try tiga je tapi terlajaklak masa sampai sana sebab lapar sangat haha.



tisu dan sarung tangan plastik disediakan so tak lah tangan kotor 

ni perisa original
SOY GARLIC SERIES
RM 19.50
REGULAR 8 PCS
* Rasa rangup
* seperti ayam biasa

ni pulak pedas
RED PEPPER SERIES
RM19.50
REGULAR 8 PCS
* Pedas
*rangup
*superb +

sedikit manis
HONEY SERIES
RM 22.00
REGULAR 8 PCS
*Rangup
*manis
*seeedaaap!

paling famous
SALSA SERIES
RM 25.00
MEDIUM 8PC
* Rangup crush
*disediakan sos pelbagai sebagai pilahan
*isi ayam (macam finger chicken)

KIMICHE FRIED RICE WITH EGG
RM12.90
*Kurang sedap bagi ika, sebab penah makan kat kedai lain'yang lebih sedap :)

WEBSITE : KYOCHON
for more information just click the website address ok


keseluruhannya, ayam yang disediakan memang sedap !!! i recommend this one to you guess !
VLOG : HANEUL ISHIKA