Monday, 30 May 2016

FOOD BLOG #01 : FRANCO

Hye guess,
for today entry I will review about our mission, which is FOOD . we choose 2 restaurant in KL to taste their food from other blogger review. First part I will review about FRANCO RESTAURANT, which is choosing by my friends to eat desert. Franco restaurant food is based on Italy and mix with japan. so is sound interesting right?. lets follow me tour around franco in Evenue K. KL.


MENU :
SUP AND BREAD MENU


THE BEST DESERT AND RECOMMED BY BLOGGER
(but we unlucky that day )

RICE

DRINK



DECORATION











We choose strawberry cheese cake and banana pancake that day. its take 15 minute for each food. service? emm I give 5/10 and clean? 10/10 . When dessert is coming, its WALLA! what we expected.

STRAWBERRY CHEESE CAKE FARFAIT RM15.80 
warning ! : this is the best and delicious desert I ever taste. so yummy and the taste of strawberry, its like...booommmmb! in your mouth.

































BANANA PANCAKE WITH VANILA SOFTTE RM 20.80
my friends choose this one, my first expression for this dessert, it might be like other pancake. but when I try it. the soft of pancake just like  mix with chocolate syrup, banana, ceramal and vanilla ice cream.



see..this is how we finish it .. we wanted to try soufflé desert but we unlucky that day, the chef already try to make twice but still can't made it.


opinion : I really recommend this café for those who like desert, for those who don't like heavy dessert.. this is your place..the atmosphere is so nice with old café + modern design. so see you guess with next entry with part 2 our mission of food hunted. Don't forget to subscribe me at my youtube channel (klik at youtube logo at your right)

FRANCO RESTAURANT
G-11, Ground Floor,  Avenue K, 156 Jalan Ampang 50405 K.L

XOXO

Monday, 16 May 2016

skincare : innisfree green tea balancing lotion & the green tea seed cream




hai emoticon25 we meet again!
ok, hari ni ika nak story sedikit tentang 1 product korean yang rasanya baru jugalah sebab cawangan di malaysia baru 2 (kalau tidak salah). untuk pengetahuan girl-girl sekalian, innisfree ni merupakan product pertama korean yang mengandungi bahan semula jadi. kebanyakan bahan produk ni diambil di pulau jeju.. ofczlah korang akan terbayang keindahan pulau jeju yang bersih, aman, romantik, bebas dari pencemaran dan sengar. begitu juga produk ini, innisfree mengetengahkan penjagaan muka, badan dan rambut secara semula jadi. di malaysia terdapat 2 cawangan yang baru dibuka (yang ika tahu), antaranya :
emoticon08SUNWAY PIRAMID 
Lot G1.130A, Ground Floor, Sunway Pyramid Shopping Mall, Bandar Sunway.

emoticon08 PAVILION
Level 4, Pavilion Kuala Lumpur, Malaysia

lets started, first ika akan describe sedikit mengenai jenis kulit ika, yang mungkin ramai yang ada skin type macam ika. ika mempunyai combinasi kulit berminyak (oil) + kering (dry) + jerawat (pore) :face16:. sebelum ni ika ada guna produk yang kebanyakan terdiri daripada bahan kimia. so bagi yang mempunyai kulit sensitive macam ika ni, memang banyak kita kene jaga, selain penjagaan kulit, makan, minum dan emosi juga harus dijaga.

sejak hari tu ika banyak google product natural yang mungkin tidak kasi kesan sampingan, and then ....... tada , ika terbaca tentang green tea innisfree. green tea memang bagus terutama untuk kulit macam ika. ika borong di innisfree sunway piramid, wahhhh memang best, jangan tanya banyak mana ika beli . costumer service pon ok and terbaik.  


:crazy: bila mak jemah dah pegang bakul jangan tanya berapa banyak yang dikaut :keke:

untuk entry kali ni ika story dahulu pasal produk green tea yang ika ambil, 2 item dari green tea edition. memang antara hot item yang akan dirembat oleh penggemar skincare korea.

innisfree green tea balancing lotion


MYR RM 70.13
        Average Rating  
tag review website :
What it is
Combination Type: A balancing lotion for deep hydration and nourishment made from green tea and green tea seeds 

A moisturizing and nourishing serum containing eco-friendly Jeju fresh green tea and green tea seeds More moisturizing and refreshing than ever before! 1. More moisture and freshness with 100% green tea.Rich in amino acids and minerals, green tea from Jeju's own green tea leaves hydrates your skin.2. With a water-like texture, it applies smoothly and absorbs quickly without any stickiness. 3. The natural moisturizing agent betaine, derived from amino acids, provides intense moisture for combination skin to restore the skin's natural balance


*Product suggestions for the 3 most common types of skin
- oily Skin: The green tea fresh line
- combination skin: The green tea balancing line
- dry skin: The green tea moisture line
- *special moisturizing and nourishing care line: The green tea seed line
tag review owner blog aka pengguna
texture : seperti lotion-lotion diluar, tidak terlalu moist tapi sangat cepat menyerap. bau? sangat sedap dengan bauan green tea yang tidak terlalu kuat, ini memberi keselesaan pada pemakai. bagi setengah penggemar product skin care yang tidak suka bau yang kuat, so innisfree adalah salah satu produk yang baunya biasa-biasa sahaja dan boleh membuat si penggunakan selesa dengannya.
pemakaian : ika memakai lotion ni pada waktu malam sebab waktu malam kita kurang terdedah dengan pencemaran. pakai selepas toner dan serum/essence.
hasil :eyesparkle: bangun pagi rasa kulit segar, lembut dan jerawat mengecut sedikit, dan jeragat beransur kurang.


 texture lotion : tidak berair, ambil sedikit sahaja kerana sudah memadai


lotion menyerap lebih cepat dan boleh dipakai sebelum memakai make up..sangat emoticon26

the green tea seed cream


MYR RM 94.88
          Average Rating  


tag  review website :
What it is
Antioxidant-infused cream made with Jeju green tea seeds for deep hydration and nourishment 


A moisturizing and nourishing serum containing eco-friendly Jeju fresh green tea and green tea seeds More moisturizing and refreshing than ever before! 

1. More moisture and freshness with 100% green tea. 
Rich in amino acids and minerals, green tea from Jeju's own green tea leaves hydrates your skin. 

2. Dual Moisture-Rising Technology™ derived from green tea and green tea seed oil 
The fresh green tea deeply hydrates your skin and the green tea seed oil creates a strong moisture barrier to keep your skin moisturized longer. 

3. With the help of the antioxidants naturally present in green tea, this cream rich in moisture keeps skin healthy and moisturized without stickiness. 

*Product suggestions for the 3 most common types of skin
- oily skin: The green tea fresh line
- combination skin: The green tea balancing line
- dry skin: The green tea moisture line
- *special moisturizing and nourishing care line: The green tea seed line
tag review owner blog aka pengguna
texture: lembut dan of cause like soft cream. bau pulak sangat wangi dan menyegarkan. item ni kedua the best selepas serum green tea. serum green tea ika tak beli sebab ika amik serum tangirin (abstrak buah oren) untuk tona kulit . superb faster menyerap dan tidak berminyak. i really suggest this to you girl or women !
pemakaian: pagi (morning) / malam (night), item kedua akhir selepas toner > serum/essence > lotion > cream > mist
hasil : superb memuaskan, kombinasi yang berhasil walaupun baru guna 2 bulan.
video review:

GREEN TEA edition 

Innisfree MEMBERSHIP
percuma ok ! untuk yang baru membeli produk innisfree. jangan risau, tak amik masa pon nak isi. isi di ipad yang hanya minta nama, no ic, email and no phone.
verify > and u already be a member 

membership akan diberi sekali dengan kad dibawah ni untuk membership menebus 
gift setelah membeli rm30 kebawah. tapi masa beli di sunway pertama kali tu,
staff dia murah hati bagi lebih  rezeki.... ingat jangan lupa bawa dua kad ni
masa membeli di innisfree shop.



untuk maklumat tambahan, innisfree bukan sahaja menjual produk penjagaan tetapi ada juga makeup produk. ika tak try lagi sebab setia dengan etude yang memang banyak natural makeup dan pelbagai guna : ) .

itu saja entry untuk kali ni, next entry ika akan story lagi tentang produk innisfree yang ika beli dan product skincare lain. link innisfree dan lain-lain product korea yang ika guna, korang boleh klik kat logo sebelah kanan post ni ye! . versi vlog akan muncul tidak lama lagi. so stay update with me ok guess emoticon60

Monday, 9 May 2016

DAISO TOUR ☆(❁‿❁)☆

hai guess :!:

untuk entry pertama, ika nak kongsi tentang product DAISO SHOP :troll:. ye ye ye mesti ramai tahu terutama girls diluar sana hehehehe . Ok seperti yang kita tahu DAISO SHOP memang berasal dari japan, dalam kedai ni korang boleh dapat benda-benda keperluan asas dengan harga yang sama. Di Malaysia semua harga adalah RM 5.30 (include GST). So no wonder ika akan buat checklist supaya tidak tersasar .  Kebanyakn barang yang ika beli selalu penjagaan diri dan box-box yang cute serta emmmmm! benda yang tripal cute luar list .

DAISO PAVILION KUALA LUMPUR :sparks2:





section untuk korang carik rak-rak make up ke ! untuk pen ke!
dan sebagainya..part stationery memang besar sikit, so barangnya ofcouse lah banyak pilihan  yang boleh menyebabkan cell-cell otak girl-girl menjadi lebih aktif dari biasa 









Kalau jenis bertukang, ha ! kat sini ada section bertukang. dari bertukang ketuk-ketuk sehingga bertukang tanah (。≖ิ‿≖ิ)


next ! tempat semua girl suka make up section, sorry ek dapat satu gambar je to pon belai ehsan dari pakcik google sebab nak tunjuk kat korang punya pasal (。┰ω┰。). tapi memang betol! Boleh dikatakan banyak review menunjukkan product yang sama so apa yang korang tengok kat utube review sama lah kat DAISO sini. Kat section ni terdapat pelbagai jenis makeup, brush, penjagaan diri, penjagaan barang makeup, dan sebagainya. memang boleh tak keruan jugak korang nanti .


 famous product kat daiso : DAISO CHARCOAL MASK 

ok ni memang super fav ika, tuala fiber..(yang baris bawah tooooooo..) tak salah ada 5 jenis pilihan colour. best guna, dah lah lembut, telap air pulak to :love:. Kalau travel ika memang suka bawak ni sebab senang.


Kemudian section Fav ika juga, bahagian ni ada box-box dan perkakas yang super simple and boleh ah kalau nak deco bilik korang, boleh cari barang kat sini, mudah nak organize barang untuk disimpan. Bagi ika, beli kat sini lebih berbaloi, sebab ika ada juga jumpa box hampir serupa di IKEA, tapi mesti korang tahu perbezaan harga sangat berbeza....jangan takut atau risau, perkakas di DAISO sama kualiti dengan product lain walaupun harga mereka sedikit murah :brave:

Box yang ika beli adalah untuk barang skin care ika, sebab takkan nak susun macam askar kan hehe, so ika beli bekas transparent baris 5 (medium saiz) dan yang kecil (tempat yang sama). nanti ika review next entry k, to show how usefull this stuff ლ(´∀`ლ) 


 barang dapur dan makanan japan pon ada, tapi kebanyakan snacklah. mungkin tahan lama untuk disimpan (✪ฺܫ✪ฺ)






 inilah orang kuat dan paling tabah didunia hehe my mom.. my mom terpaksa layan kerenah anak dara dia dari mencari skin care korea until ke DAISO...


ok itu sahaja celoteh ika, yang ika rasa korang dah start nak pasang earphone sebab dah malas nak baca . Next entry in sha Allah, ika akan review product dari DAISO yang ika beli dan guna serta skincare korea yang sekarang budak-budak remaja tergila-gilakan termasuklah yang type entry ni hehehe. (also in vlog version)

(๑◕ฺฺܫฺ←๑ฺ) THANK FOR READING