Wednesday, 14 September 2016

REVIEW I TRAIN TO BUSAN KOREAN MOVIE 2016

hye guess!

lama pulak tangan ni tak menari kat keyboard blog, focus pada vlog terlupa nak update sini. Hari ni nak rebiew sikit tentang movie ôヮô . Rasanya last movie i been watching is street dance all star (if i not mistake ). so memandangkan cuti umum, ika berjaya menghasut mommyyyyy ! untuk tengok TRAIN TO BUSAN. sebuah karya tengah meletup sekarang dari KOREA.. Ika tengok ni bukan sebab minat kapop semata tapi memang value dari movie korea dan japan memang superb.
Tapi citer ni menariklah juga dari segi grafik effect, sound, zombie dan massage yang ingin disampaikan. 




Storyline sikit  ٩◔‿◔۶

Seok-Woo, merupakan pengurus amanah saham yang baru bercerai dan menjaga anak perempuan mereka Su-an. Seok-Woo terkenal dengan sikap workerholic sehingga anaknya sendiri lebih suka bersendirian dan tinggal dengan neneknya (ibu seok-woo). Seok-Woo bersetuju untuk menghantar anaknya ke Busan sebagai hadiah harijadi. Mereka menaiki KTX (a Korean bullet train) melalui stattion Seoul. Disini lah kesemua watak akan berkumpul dimana ada pasangan suami bersama isteri tang sarat mengandung (Sang-hwa dan Seong-kyeong), kumpulan baseball sekolah menengah, CEO yang mementingkan diri (Yon-suk), pasangan warga emas adik beradik perempuan (In-gil dan Jon-gi) dan lelaki penganggur.

Sebelum keretapi api memulakan perjalanan, seorang remaja perempuan sempat melinap masuk dengan keadaan seperti dibaham sesuatu. Remaja itu ditemui oleh salah seorang pramugari KTX dalam keadaan seperti sawan, belum sempat menerima perubatan, gadis itu berubah menjadi tidak siuman, mata berwarna putih dan terus menyerang pramugari itu. Bermulalahlah penyerangan virus bioteknologi dari satu gerbak ke gerabak.

nak tahu lebih kene ushar movie ni, baru feeling ◕3◕  . Pengakhiran cerita pasti mengalir air mata..........


Pengarah   Yeon Sang-ho
Produser    Lee Dong-ha
Penulis      Park Joo-suk


Barisan pelakon :



Gong Yoo as Seok-woo
Kim Su-an as Soo-an
Jung Yu-mi as Sung Kyung
Ma Dong-seok as Sang-hwa
Ahn So-hee as Jin-hee
Choi Woo-shik as Young-gook
Kim Eui-sung as Yong-suk


(sumber: encik google)

(sumber: encik google)

(sumber: encik google)

(sumber: encik google)

Peneraju dua watak anak dan bapa
(sumber: encik google)

pasangan suami isteri yang superb..
si suami menjaga isteri bak puteri dan gagah melindungi.
sad..his also be...........
(sumber: encik google)

pasangan remaja yang terselamat..
tapi akhirnya (∩︵∩)
(sumber: encik google)

Pakcik tua yang pentingkan diri sendiri ⊂•⊃_⊂•⊃ penjadi kebencian
bagi sapa yang tengok cerita ni ㅎㅎㅎ..dari W TWO WORLDS sampai ke sini hang dibenci..ish ish
(sumber: encik google)

Barisan pelakon yang memang dah superb
(sumber: encik google)





Kesimpulan cerita ni, bagi ika oklah sebab  MIRACLE ON CELL NO 7 movie paling best bagi ika buat masa ni, sebab xputus2 bermain dengan emosi gembira dan menangis. Tapi ni tak bermakna citer TRAIN TO BUSAN biasa-biasa, mereka tetap berjaya mengeluarkan sentimental  dan pengajaran seperti, masa bersama keluarga amat penting, jangan punyai sikap pentingkan diri sendiri, jangan judge orang dari paras rupa, jangan mementingkan diri sendiri dan akhir sekali sikap kasih sayang antara satu sama lain menyatukan dan menguatkan seseorang dalam menghadapi kesukaran.
so ika bagi ☆ ★ ☆  dari 5  ◕ ◡ ◕

Sebelum balik harus dan wajiblah menyinggah aka bertandang disini. Sebenarnya nak beli online produk ni tapi kat kedai lebih murah plus ada promotion. So sebenarnya nak try bb cuisine innesfree for the firstime. Kene pulak dia tengah promotion untuk keluaran baru dimana casing bb cuisine bye 1 free 1 (づ。◕‿‿◕。)づ . So nanti i gonna do vlog to review about it ok.




XOXO

No comments:

Post a Comment