Tuesday, 11 April 2017

CAMERON HIGHLAND TRIP 2017

Assalammualaikum and hai gueess!!
Alhamdulillah finally i got holiday... ok lepas balik holiday to memang penat dan baru berkesempatan nak update blog. but u guess can check my youtube channel to see my journey . its so much fun when you with your family. baru-baru ni memang banyak tekanan tapi alhamdulillah Allah maha mengetahui.. segalanya telah disusun dengan baik. ok back to my trip story hehe, so kami bertolak dari KL pada pukul 7.30 which is we go to mamak restaurant for breakfast and countinous our journey (sorry if typo !) tiada perubahan cuma lama tak daki caeron rasa sedikit pusing tapi xlah seteruk dahulu sampai muntah hehe.. TIPS nya mudah, pastika korang makan dahulu dan jangan main gajet sebab laluan yang berliku mungkin buat korang loya dan pening. 

Tempat pertama kami singgah diliring bukit jugalah, AIR TERJUN LATA ISKANDAR tempat ni famous untuk pelancong berhenti seketika untuk hilangkan penat. ada perubahan sedikit iaitu dia lebih bersih.

AIR TERJUN LATA ISKANDAR







Kemudian di suku puncak kami singgah di CAMERON TEA VALLEY . Kalau korang malas nak carik tempat yang masuk corok jauh2 seperti BOH PLANTATION yang baru tu, sini pon korang boleh lepak dan pergi ladang dia. No free k semua sub..sub.. so apa yang menarik? tempat ni adalah tea break pertama yang korang akan jumpa sebelum ke puncak, actually tempat ni paling lama lah bagi ika sebab dah ada sejak ika kecik :) . so we order hot tea and hot tea milk (teh tarik!) and my favourite strawberry cheese cake nyum..nyum!!!
I really enjoy the view, tenang, sejuk dan rasa macam NAK JERIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIITTTTTTTTTTTT je. TAPI TAK BOLEH haha. If you guess ask me which one is better CAMERON TEA VALLAY or BOH PLANTATION ? emm actually i already go both of them and i really enjoy it :). cuma kalau korang nak pergi ke BOH PLANTATION yang baru bukak tu (i forget name place, SORRY) i think you should think twice. memang menarik kat situ dan ramai orang buat berlakon, tapi kalau kowng xmahir jalan sempit PLUS jalan yang superb mencabar akibat lopak kaw..kaw. emm think it back haha.. but different person different taste so ask your self :)

CAMERON TEA VALLEY




After check in, we go to strawberry farm... ok because is still early not all place open yet! oh i forget name hotel that we stay but just check out my VLOG :) (just click at my youtube tumbnail).




AYAH : adik! nak try pick strawberry tak?
ME      : nakkkkk!!!!!!!

so sebaban masih pukul 10 pagi tak salah, hanya strawberry farm ni je bukak dan cuaca masa tu lepas hujan lebat, but who care hahaha...so we decide to go KOK LIM STRAWBERRY FARM . Kat sini korang boleh petik sendiri dan bayaran dikenakan , actually semua tempat dah kenekan bayaran untuk service ni, yeah mana ada free !. so tempat dia memang xtream ah haha yang ada anak kecil i dont think this is suitable for you guess but for me i love it sebab memang ldang betul kot dan buat aku terpikir susah juga mereka nak peetik walaupun satu bakul :( .

KOK LIM STRAWBERRY FARM









Alhamdulillah memang penuh sebakul kami amik, then kami ke CACTUS POINT. ye ak memang bukan minah bunga tapi yes i love cactus, klau kat KL kecik pon dah berapa ringgit api kat sini yang kecil hanya RM2. so memang memboronglah.

CACTUS POINT









So sebenarnya kami stay disana 2 hari satu malam , jadik keesokkannya adalah hari terakhir kami, sebelum check out dari hotel kami pergi ke pasar pagi PASAR PAGI KEA FARM . Rugilah kalau korang tak borong sayur nak nak peminat sayur macam ika ni, emm rambang mata dibuatnya yop!. semua nya fresh..terima kasih mak ayah belanja untuk ika hahaha..makan bersama.

PASAR PAGI KEA FARM







Dah check out dari hotel yang selesa and wifi yang laju hehehe we go to next place . tempat yang kami pergi memang menarik sebab semua nya menghala ke laluan turun ke KL :) so orang boleh lah letakkan tempat2 ni dalam list terakhir. So kami pegi ROSES VALLEY dan LAVENDER GARDEN. So mak memang suka ros, jadi tempat ni memang sesuailah kalau korang nak pergi. memang banyak giler jenis ros. terfeeling2 lah ika ala-ala beauty and the beast hahaha....


ROSES VALLEY








dah serbu roses valley,  kami ke LAVENDER GARDEN. tempat dia ada dua tingkat, yang bawah ladang levender keseluruhannya tapi tak lah besar mana tapi boleh ah menikmati, yelah ada kat Malaysiakan :) . Tingkat atas more fotobooth i think . dengan bunga lilly kot? xpastilah apa namanya hehe.

LAVENDER GARDEN









(tingkat dua LAVENDER GARDEN)





Alhamdullah kami selamat sampai dirumah walaupun sepanjang perjalanan hujan renyai, untuk ke CAMERON HINGLAND tips simple dari ika, pakai pakaian yang selesa, baju sejuk atau sweater mungkin diperlukan pada waktu malam :), rancang tempat yang ingin dilawati supaya flow perjalanan tidak memenatkan anda sebab sini turun naik bukit ok :), pakai kasut yang selesa, bawa mineral water dan mungkin roti jika lapar sebab kebanyakan tempat dilawati penjual nya bukan melayu :), sediakan bajet untuk masuk tempat lawatan kerana kebanyakan tempat sudah mengenakan charge lebih kurang RM5 keatas. rasanya to je kot tips simple ika. Harap korang tak menguap baca blog kali ni sebab sekali dua hari dalam satu guni kan hehe.. so dont forget to CHILL & PEACE


This is information about the place i visit at cameron highland :

CAMERON TEA VALLEY
Web : http://www.bharattea.com.my/

AIR TERJUN LATA ISKANDAR
Web : http://www.cameronhighland.net/lata-iskandar.htm
Address: Exit 59, 35000 Tapah, Perak, Malaysia

KOK LIM STRAWBERRY FARM
Address: UT/MR F-255, Cameron Highland, 39100 Brinchang, Pahang, Malaysia

PASAR PAGI KEA FARM
Address: 59, Brinchang, 39000 Tanah Rata, Pahang, Malaysia

CACTUS POINT BRINCHANG
Address: Brinchang, 39000 Brinchang, Pahang, Malaysia
Hours: Open today · 9AM–6PM
Phone: +60 11-1782 9384

LAVENDER GARDEN
Address: Taman Tringkap, 39100 Brinchang, Pahang, Malaysia
Hours: Open today · 9AM–7PM

ROSES VALLEY
Address: 148 Tringkap, Cameron Highlands, 39000 Pahang
Open:
8.00a.m. - 6.00p.m
TEL: 605-4961620 /4961491
Fax:605-4961049


dont forget to watch my vlog at my offical channel. HANEUL ISHIKA

No comments:

Post a Comment